Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V rozpočte pre zdravotníctvo sestry nádej na lepšie podmienky nevidia

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Plánované úsporné opatrenia sa môžu podľa Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek prejaviť v znížení kvality a kvantity poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Návrh budúcoročného štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo nedáva podľa sesterskej komory nádej na lepšiu budúcnosť pre sestry a pôrodné asistentky. Obáva sa, že sa ich pracovné podmienky budú zhoršovať. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) upozorňuje, že platy sestier a ostatných zdravotníkov sa výrazne okrem štvorpercentného zákonného rastu nezvýšia. Rovnako, že sa nepredpokladá ani nárast ich počtu.

"Stavy sestier a pôrodných asistentiek už v súčasnosti v mnohých zdravotníckych zariadeniach ústavnej starostlivosti nezodpovedajú minimálnym personálnym normatívom. Naďalej sa bude zhoršovať postavenie sestier, ktoré sú nadmerne pracovne vyťažené a vyčerpané. Zanedbateľné zlepšenie môže priniesť zvýšenie platov sestier v nočnej zmene, čo však nevyrieši ich nedostatočný počet," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Tvrdí, že odchod sestier zo slovenského zdravotníctva sa urýchli.

Plánované úsporné opatrenia sa môžu podľa komory prejaviť v znížení kvality a kvantity poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Poukazuje tiež, že najvýraznejšie úspory sa majú dosiahnuť na úkor pacientov a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ako aj že ekonomicky aktívni poistenci prispejú na budúci rok na zdravotníctvo výraznejšie viac ako štát. "Možno je to práve preto, že opakovaným pravidlom sa stáva, že štát sa na konci každého roka tvári veľkoryso a dofinancuje zdravotníctvo zvýšeným odvodom za poistencov štátu. Koncepčnejšie by však bolo myslieť na zvýšené percento za svojich poistencov už pri plánovaní rozpočtu," povedal Milan Laurinc, člen Rady a Prezídia SKSaPA.

Do zdravotníctva by malo ísť medziročne o vyše 2,7 percenta viac zdrojov, vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2018. Ten síce oproti schválenému rozpočtu hovorí o raste 7,7 percenta, keďže však do sektora prišlo viac peňazí, než sa počítalo, rast bude reálne menší. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) považuje návrh rozpočtu za postačujúci. Laurinc očakáva, že zvýšenie rozpočtu sa odzrkadlí aj v úprave miezd sestier v súvislosti s deklarovaným zvýšením kompetencií sestier a projektom zásluhovosti.