Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Veľvyslankyňa Montesová: Slovákom môže kubánsky liek skutočne pomôcť

Na snímke kubánska veľvyslankyňa na Slovensku Yamila Pita Montesová počas rozhovoru pre TASR. Bratislava, 12. júla 2017. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa veľvyslankyne naše národy majú dlhodobo dobré vzťahy, ktoré majú svoju tradíciu. Slovensko a Kuba rozvíjajú spoluprácu v oblasti energetiky, informatiky, kultúry či biotechnológií.

Bratislava 12. júla (TASR) – Vzťahy medzi Slovenskom a Kubou prežívajú svoje najlepšie chvíle. V uplynulých rokoch sa uskutočnilo niekoľko významných vládnych návštev na oboch stranách vrátane cesty slovenského premiéra Roberta Fica na Kubu v roku 2015. Slovensko a Kuba rozvíjajú spoluprácu v oblasti energetiky, informatiky, kultúry či biotechnológií. V troch slovenských nemocniciach už začali so zavádzaním kubánskeho lieku Heberprot-P, ktorý dáva nádej pacientom s diabetickou nohou a hroziacou amputáciou. Slovenských lekárov do liečby zaškoľujú ich kubánski kolegovia. V rozhovore pre TASR to uviedla kubánska veľvyslankyňa na Slovensku Yamila Pita Montesová, ktorá v súvislosti so zmenou politického kurzu Spojených štátov voči jej krajine hovorila o vytváraní atmosféry studenej vojny.

Na Slovensko ste prišli ako veľvyslankyňa pomerne nedávno – na konci roka 2016. Ako sa počas vášho pôsobenia vyvinuli kubánsko-slovenské vzťahy? Na akej úrovni sa vôbec v súčasnosti nachádzajú?
Vzťahy medzi Kubou a Slovenskom podľa mňa prežívajú svoje najlepšie chvíle. Na Slovensko som prišla v polovici decembra minulého roku, pričom poverovacie listiny som predložila v polovici januára. Prišla som do situácie, keď už existovala politická vôľa posunúť dopredu vzájomné vzťahy. Najlepším dôkazom tejto pozitívnej situácie vo vzťahoch boli moje prijatia a rozhovory s viacerými členmi slovenskej vlády. Stretla som sa s ministrami hospodárstva, kultúry, ministrami zahraničných vecí, zdravotníctva i financií. Títo predstavitelia mi tlmočili pripravenosť napredovať vo vzájomných vzťahoch. V októbri 2015 Kubu oficiálne navštívil slovenský premiér Robert Fico. Jeho návšteva znamenala nový vietor do plachiet vzájomných vzťahov. Napríklad dnes Kuba poskytuje príležitosť štúdia na Kube pre slovenských študentov. Do výmenného programu nastúpi v septembri prvých desať študentov. Nejde o kompletné vysokoškolské štúdium, ale o pregraduálne a postgraduálne programy, a to v rôznych špecializáciách – v medicíne, informatike či umení vrátane dramatického umenia. Medzičasom prišli na Slovensko traja kubánski lekári, ktorí školia svojich slovenských kolegov v aplikácii kubánskeho lieku na diabetickú nohu Heberprot-P. Aj keď tento liek nie je zaregistrovaný na Slovensku, vznikla mimoriadna dohoda na úrovni vlád, ktorá brala do úvahy potrebu aplikácie tohto lieku na Slovensku, keďže je tu pomerne veľký počet pacientov s touto diagnózou. Kubánski lekári pôsobia v Prešove, Banskej Bystrici a Bratislave a liek Heberprot-P sa tu postupne zavádza do praxe.



Ako sa vyvíjajú kubánsko-slovenské ekonomické vzťahy?
Jednou zo snáh oboch vlád je vytvorenie zmiešaných podnikov v oblastiach spoločného záujmu. Na Kube takéto podniky nie sú. Zmiešané podniky by mohli pracovať v oblasti alternatívnej energie, predovšetkým vo výrobe elektriny, napríklad na základe využitia biomasy. Nazdávame sa, že po vytvorení prvého zmiešaného podniku budú nasledovať ďalšie a bude to veľmi významný krok v bilaterálnych vzťahoch. Tento rok, podobne ako v uplynulých rokoch, sa slovenské ministerstvo hospodárstva a slovenské podniky pripravujú na účasť na medzinárodnom veľtrhu FIHAV, ktorý sa bude konať koncom októbra a začiatkom novembra v Havane. Slovenské subjekty tam budú mať príležitosť vo vlastnom stánku prezentovať možnosti svojho pôsobenia na kubánskom a medzinárodnom trhu. Chcem podčiarknuť, že FIHAV je momentálne najdôležitejším veľtrhom svojho druhu v Latinskej Amerike a Karibiku. Tento rok sa na podujatí zúčastní 15 slovenských podnikov. Zo slovenskej strany ich účasť organizuje Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), ktoré spadá pod ministerstvo hospodárstva. Je možné, že delegáciu podnikateľov na FIHAV 2017 bude sprevádzať nejaký dôležitý činiteľ slovenskej vlády. To bude ďalším dôkazom, že nám záleží na upevňovaní bilaterálnych vzťahov v ekonomickej oblasti. No a nemôžeme opomenúť ani spoluprácu a podporu zo strany Slovenska v oblasti tradičnej energetiky. Mám na mysli predovšetkým rekonštrukciu elektrární Mariel a Felton. Zo strany Slovenska je veľký záujem o spoluprácu v sektore biotechnológií a farmaceutického priemyslu vo všeobecnosti, pričom sú to oblasti, kde Kuba dosahuje vysokú úroveň rozvoja. Sú tu aj ďalšie sektory, kde existuje obojstranný záujem o spoluprácu, napríklad v baliarenskom priemysle. Myslím si, že oblasti hospodárstva a obchodu poskytujú veľký priestor na spoluprácu, ktorý treba určite využiť.

V akých ďalších oblastiach sa črtá spolupráca medzi Kubou a Slovenskom?
Bokom neostáva napríklad ani kultúra. Počítame s tým, že na budúci rok pôjde zo Slovenska na Kubu delegácia na vysokej úrovni za účelom podpísania dohody o konkrétnych projektoch pre roky 2018-2020. Niečo podobné, čo som spomínala v oblasti ekonomiky, platí aj pre vzťahy v kultúrnej oblasti. Ľudia na Slovensku pociťujú veľké sympatie ku kubánskej kultúre a majú o ňu živý záujem. Hlavne o tance, hudbu, kubánsky spôsob života, cigary ... Naše národy majú dlhodobo dobré vzťahy, ktoré majú svoju tradíciu. Môžem konštatovať – a vari sa i trochu pochváliť – že hocikam zavítam, či na oficiálne alebo neoficiálne stretnutia na Slovensku, všade ma prijmú veľmi srdečne. A nie je to kvôli mne ako osobe, ale preto, že zastupujem Kubu. Z tohto mám veľkú radosť.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Na oficiálnu návštevu Slovenska v júni pricestoval kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parrilla – aké konkrétne výsledky táto návšteva priniesla?
Najvýznamnejším výsledkom tejto návštevy bola už návšteva ako taká. Išlo o historickú udalosť, keďže išlo o prvú návštevu kubánskeho ministra zahraničných vecí v Slovenskej republike. Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák zároveň dostal pozvanie na návštevu Kuby. Ako povedal náš minister, jeho návšteva prebehla v srdečnom a príjemnom ovzduší vzájomného porozumenia. So slovenským ministrom sa zhodli v spoločných záujmoch. Táto návšteva bola veľmi dôležitým krokom vo vzájomných vzťahoch a vytvára platformu pre podporu vecí, o ktorých sme pred chvíľou hovorili – vytváranie zmiešaných podnikov, pokrok v kultúrnych vzťahoch a rozvíjanie spoločných projektov. Návšteva zároveň vytvára akúsi záruku pre plnenie záväzkov v rozličných oblastiach spolupráce, napríklad v spomínanej výmene študentov, zdravotníctve a energetike. Zároveň sme takto chceli vyjadriť ochotu ďalej spolupracovať aj vo všetkých multilaterálnych vzťahoch. Náš minister zablahoželal slovenskému ministrovi zahraničných vecí Lajčákovi k zvoleniu za predsedu Valného zhromaždenia OSN. Hovorili tiež o tom, ako spolupracovať na medzinárodnom poli, a náš minister poďakoval Slovensku, že bolo jedným z prvých troch štátov Európskej únie, ktoré ratifikovali Dohodu o politickom dialógu a spolupráci medzi EÚ a Kubou. Nedávno Európsky parlament schválil rezolúciu o predbežnej implementácii tejto dohody, ktorú v súčasnosti schvaľujú národné parlamenty štátov EÚ. K jej podpísaniu došlo počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré bolo inak veľmi úspešné. Slovensko hralo veľmi dôležitú rolu pri sprostredkovávaní dialógu Kuby aj s ostatnými členskými krajinami EÚ. Okrem návštevy ministra Bruna Rodrígueza Parrillu bola tohto roku na Slovensku aj ďalšia významná návšteva – išlo o ministra energetiky a ťažby Alfreda Lópeza Valdésa. Zo Slovenska boli už tento rok na Kube minister financií Peter Kažimír, minister zdravotníctva Tomáš Drucker a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Lukáš Parízek. Tieto návštevy dokazujú, že je tu silná podpora pre rozvoj bilaterálnych vzťahov.



Aké návštevy sa chystajú najbližšie?
Ja ako veľvyslankyňa som vždy veľmi optimistická. Verím tomu, že návštevy na vysokej úrovni budú pokračovať ešte v tomto roku alebo v tom budúcom. Žiadne meno a funkciu však zatiaľ potvrdiť nemôžem, keďže ešte mnohé veci nie sú doriešené. Ako som však už naznačila, je viac než pravdepodobné, že na veľtrhu FIHAV sa zúčastní nejaký zástupca na vysokej úrovni. V roku 2018, zrejme niekedy na jeho začiatku, by sa mohla na Kube uskutočniť návšteva na vysokej úrovni z rezortu kultúry.

Na snímke vľavo mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Kubánskej republiky v SR Yamila Sonia Pita Montesová a vpravo prezident SR Andrej Kiska počas nástupnej audiencie 18. januára 2017 v Prezidentskom paláci v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Americký prezident Donald Trump v polovici júna oznámil zmenu kurzu politiky Spojených štátov voči Kube. Pocítila už Kuba niektoré dôsledky tejto zmeny aj napriek tomu, že niektoré podrobnosti novej politiky ešte majú dopracovať jednotlivé americké ministerstvá?
Áno, tieto podrobnosti zatiaľ nie sú známe, avšak už vyhlásenie ako také znamená krok späť v doterajšom politickom smerovaní. Zavádza do vzájomných vzťahov nepriateľský postoj a celkovo pripomína studenú vojnu. Aj politické vyhlásenie veľmi škodí snahám o normalizáciu vzťahov, pre ktoré sme na Kube doteraz vynaložili veľké úsilie. Momentálne nám neostáva nič iné, než čakať, ako budú vyzerať jednotlivé smernice o aplikácii opatrení zo strany príslušných amerických inštitúcií. Táto zmena americkej politiky má však veľa odporcov i v samotných Spojených štátoch – v Kongrese, medzi podnikateľmi alebo aj u tamojšej kubánskej komunity, a to predovšetkým medzi mladými. Podobný názor majú obyvatelia Kuby, ale aj bežní Američania, ktorí takúto politiku nechápu a považujú ju za iracionálnu a zrejme iba dočasnú. Očakávajú, že by malo dôjsť k rozvoju vzájomnému dialógu a pokračovaniu smerom k normalizácii vzťahov. Kuba je naďalej ochotná rozvíjať dialóg s americkou vládou, avšak na základe vzájomného rešpektu a rovnosti. Toto je jediná možná cesta k budúcej normalizácii vzťahov. Hovorím o budúcej normalizácii, pretože naše vzťahy v súčasnosti nie sú normálne – a to napriek tomu, že už bolo medzi našimi krajinami podpísaných viacero bilaterálnych dohôd. Stále totiž platí americké embargo, Spojené štáty stále ilegálne okupujú kubánske územie Guantánama a pokračujú v programoch zameraných na podvratnú činnosť na Kube. Kuba má pritom skutočný záujem o urovnanie vzťahov a teraz čaká na konkrétne kroky, ktoré budú nasledovať po vyhláseniach prezidenta Trumpa. Na základe toho uvidíme, ako pokračovať ďalej.

Je táto zmena americkej politiky naozaj taká ďalekosiahla, alebo ide iba o tvrdú rétoriku zo strany prezidenta Trumpa? Napríklad diplomatické zastúpenia, ako jeden z kľúčových prvkov nedávneho uvoľnenia vzťahov, zostávajú otvorené.
Diplomatické zastúpenia skutočne zostávajú otvorené a rovnako nie sú napádané ani doterajšie dohody. Ale v politike sa neslobodno unáhliť. Veciam treba dať čas, aby sa dalo povedať, na čom americký prezident Trump postavil tieto svoje vyhlásenia. Kuba bola vždy veľmi opatrná vo svojich vyjadreniach týkajúcich sa zahraničnej politiky. Preto nebudeme hodnotiť ani tento prejav. Avšak je pravda, že v politickom dialógu to znamená krok späť. Musíme si však počkať, aby sme mohli vyhodnotiť skutočný dopad týchto opatrení.



Akú odozvu má zavádzanie kubánskeho lieku na diabetickú nohu na Slovensku?
Tento liek sa už začal aplikovať na Slovensku, čomu som rada, a to nie v prvom rade z komerčného hľadiska. Tento liek totiž pomôže pacientom trpiacim na diabetickú nohu, ktorých je na Slovensku značné množstvo. Veľkým zadosťučinením pre mňa je už vedomie, že veľa pacientov sa takto bude môcť vyhnúť amputácii a tento liek im pomôže v zlepšení kvality života. Tento liek tu nie je zaregistrovaný, avšak svoju účinnosť dokázal už vo viac než 30 krajinách. Na Kube sa začal používať v roku 2007, takže v prvom rade bola jeho účinnosť preukázaná na kubánskych pacientoch. Tento liek, samozrejme, nedokáže zázraky – ak ho podáme dnes, tak zajtra nebude pacient vyliečený. Liečenie vyžaduje určitú postupnosť a čas. Zatiaľ prešiel iba krátky čas, aby sme mohli hodnotiť výsledky dosiahnuté na Slovensku. V prvom rade bolo treba posúdiť jednotlivých pacientov, či sa u nich liek môže použiť, potom prišla samotná aplikácia a teraz si treba počkať na výsledky. Kubánski lekári prišli na Slovensko iba v máji. S uspokojením môžem konštatovať, že svojimi slovenskými kolegami boli prijatí s rešpektom, podporou, a dokonca i obdivom. Na tento liek máme veľmi pozitívne odozvy; pacienti sa začínajú zaujímať o túto liečbu a telefonujú do nemocníc, kde sú kubánski lekári. Keďže ide o nový liek na Slovensku, tunajší lekári potrebujú informácie o ňom a inštrukcie o jeho používaní. Môžem potvrdiť, že ministerstvo zdravotníctva – samotný minister Tomáš Drucker i štátna tajomníčka Andrea Kalavská – podporujú používanie tohto lieku v spomínaných nemocniciach. Sú si vedomí toho, že slovenským pacientom môže liek skutočne pomôcť. Chcem pripomenúť, že kubánski lekári tu pôsobia nie ako liečitelia, ale poradcovia slovenských lekárov, ktorí sú sami veľkými odborníkmi. To nehovorím ja, ale samotní kubánski lekári. V Banskej Bystrici a Bratislave zatiaľ prebiehajú testy pacientov, avšak v Prešove už liek začali aplikovať.

Čo chcete dosiahnuť na Slovensku počas svojho funkčného obdobia?
V prvom rade chcem posilniť tieto vzťahy vo všetkých oblastiach vrátane ekonomiky, kultúry a ďalších. Chcem, aby sme priblížili Slovákom kubánsku realitu a aby aj Kubánci viac spoznali život na Slovensku. Ide mi nielen o rozvíjanie spolupráce na úrovni vlád, ale aj o upevnenie priateľstva medzi našimi národmi. A dúfam, že ak sa tu stretneme o tri roky, budeme už hovoriť o zmiešaných podnikoch, kultúrnych projektoch i rozšírených obchodných vzťahoch ako o realite. Máme to šťastie, že v tomto úsilí môžeme počítať s politickou vôľou na strane slovenskej i kubánskej vlády.