Čo zaberá na boľavé zuby alebo žalúdok?
Autor OTS
Bratislava 4. decembra (OTS) - Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je voňavé korenie, ktoré má zaujímavú históriu a jeho cena sa kedysi šplhala do závratných výšok. Obchod s koreninami bol zdrojom veľkého bohatstva arabského sveta, neskôr ovládnutý benátskymi kupcami, ktorí ho predávali po celom Stredomorí. Vďaka plavbám moreplavcov poznáme chuť vanilky, škorice, muškátového orieška, klinčeka, zázvoru či kakaových bôbov. Cudzokrajné korenie si do slovenskej kuchyne našlo cestu až v 20. storočí a dnes si už nevieme vianočné sviatky bez neho ani predstaviť. Farmaceutka Jana Dubajová z Dr. Max v Žiline vysvetľuje, že korenie nemá len podmanivú aromatickú vôňu, ale aj mnohé liečebné účinky.
Vianočné korenie dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, ako napríklad pri znížení hladiny cholesterolu a krvného tlaku, bolesti zubov či žalúdočných problémoch. Prípravy na Vianoce dávajú každému zabrať a ak siahnete po niektorých zo spomínaných korení, pomôžu vám uvoľniť stres a napätie.
Foto:Unsplash.com/Alex Bayev
Škorica, badián, vanilka
Škorica má svoj pôvod na Srí Lanke a v Indii. Zbiera sa za pomoci medených nožov a ručne sa stáča do zvitkov, ktoré sa potom sušia v tieni. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, reguluje hladinu cukru v krvi a uvoľňuje napätie a nervozitu. Má antibakteriálne a antivírusové účinky. V zime zahreje, zrýchli metabolizmus a pomáha pri tráviacich problémov, ako sú nadúvanie a nevoľnosť. Spolu s klinčekom sa používa na ochutenie vareného vína, ale je aj súčasťou vianočných dekorácií a sviečok.
Foto: Unsplash.com/Rens D
Badián sa do Európy dostal približne v 16. storočí z Filipín. Využíva sa na ochutenie sladkého pečiva, džemov, lekvárov a kompótov. V orientálnej kuchyni má svoje miesto pri príprave bravčového mäsa, kačaciny, rýb a sladkokyslých omáčok. Sušené kvety sa používajú v aranžérstve pri tvorbe interiérových a exteriérových dekorácií. Nezanedbateľné použitie je aj v medicíne vďaka obsahu flavonoidov a polyfenolov, ktoré zodpovedajú za jeho antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Dopyt po badiáne stúpa aj pre kyselinu shikimovú, ktorá má antivírusové účinky, a anetol, ktorý potláča rast patogénnych húb.
Foto:Unsplash.com/Jocelyn Morales
Chuť a vôňu vanilky miluje azda každý. Jej domovom je Mexiko a odtiaľ sa dostala až na Madagaskar. „Extrakt vanilky pomáha prekonávať stres a úzkosť, znižuje hladinu cholesterolu, čím znižuje riziko infarktu, mozgovej mŕtvice a považuje sa za dokonalé afrodiziakum. Vďaka antibakteriálnej povahe zmierňuje prejavy akné a potláčaním chuti do jedla podporuje chudnutie,“ hovorí Jana Dubajová z Dr. Max.
Foto: Unsplash.com/Afif Ramdhasuma
Klinčeky a kardamón
Varené vínko si bez nich nevieme ani predstaviť. Reč je o klinčekoch. Do cukrárskych výrobkov sa pridávajú iba hlavičky, aby sa predišlo horkosti, do mäsa sú vhodnejšie stonky ostrejšej chuti. Okrem príjemnej vône pomáhajú pri nadúvaní a žalúdočných kŕčoch, ovplyvňovaním zadržiavania vody priamo pôsobia proti vzniku obezity. V medicíne sa využívajú najmä v stomatológii – klinčeková silica obsahuje veľa eugenolu s antibakteriálnymi a anestetickými účinkami. Zmierňujú bolesti zubov, zlepšujú zdravie ústnej dutiny a odstraňujú zápach z úst. Prirodzene odpudzujú hmyz, zvyšujú produkciu žalúdočného hlienu, čím chránia vnútornú výstelku žalúdka, dvanástnika a pažeráka pred vznikom vredov.
Foto: Unsplash.com/Karyna Panchenko
Tretím najdrahším korením je kardamón, ktorý pochádza z Indie. Egypťania si žuvaním toboliek čistili zuby, Gréci ho používali pri výrobe parfumov a Indonézania na zdravé trávenie. Silica má citrónovú arómu a chuť je korenisto sladkastá. Dodáva príchuť vianočnému pečivu a marcipánu. „V stredoveku sa kardamónový prášok predával v lekárňach ako liek. Znižuje krvný tlak a reguluje hladinu cholesterolu, pomáha budovať zdravý imunitný systém a v ajurvédskej medicíne je liekom voľby na tráviace problémy. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že by mohol byť nápomocný pri rôznych aspektoch metabolického syndrómu,“ doplňuje farmaceutka.
Ďalšie využitie korenia počas Vianoc:
• Okrem zdravotných benefitov sa vianočné korenie používa pri príprave čaju na spríjemnenie sviatočného obdobia. Dostupné sú rôzne originálne balené zmesi, ako aj množstvo osvedčených receptov na ich domácu prípravu. Do džbániku vložte 3 vrecúška čierneho čaju spolu s 5 klinčekmi a celou škoricou, zalejte 1,5 litrom vriacej vody a pridajte očistený a na kolieska nakrájaný citrón a pomaranč. Potom nalejte šťavu z jedného pomaranča a nechajte lúhovať 5-7 minút. Keď sa všetky chute prepoja, môžete podávať. Ak čaj necháte dlhšie stáť, odstráňte ovocie a koreniny, aby čaj nezhorkol.
• Atmosféru Vianoc podčiarkne aj dekorácia. Sušené bylinky a korenie môžete pripevniť drôtikom alebo špagátom ku základnej konštrukcii vencov a girlánd. Malé zväzky bylín môžu byť prírodnou ozdobou na vianočnom stromčeku. Takisto je možné nimi naplniť malé látkové vrecúška a zavesiť ich v ktorejkoľvek miestnosti.
• Vyskúšajte bylinkové kúpele. Medovkový kúpeľ uvoľňuje napätie a upokojuje. Rozmarínový kúpeľ povzbudzuje krvný obeh a pomáha pri bolesti hlavy, levanduľový upokojuje nervy a podporuje celkovú relaxáciu tela a kúpeľ s dúškou tymiánovou pomáha pri prechladnutí a prospieva psychike.
Vianočné korenie dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, ako napríklad pri znížení hladiny cholesterolu a krvného tlaku, bolesti zubov či žalúdočných problémoch. Prípravy na Vianoce dávajú každému zabrať a ak siahnete po niektorých zo spomínaných korení, pomôžu vám uvoľniť stres a napätie.
Foto:Unsplash.com/Alex Bayev
Škorica, badián, vanilka
Škorica má svoj pôvod na Srí Lanke a v Indii. Zbiera sa za pomoci medených nožov a ručne sa stáča do zvitkov, ktoré sa potom sušia v tieni. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, reguluje hladinu cukru v krvi a uvoľňuje napätie a nervozitu. Má antibakteriálne a antivírusové účinky. V zime zahreje, zrýchli metabolizmus a pomáha pri tráviacich problémov, ako sú nadúvanie a nevoľnosť. Spolu s klinčekom sa používa na ochutenie vareného vína, ale je aj súčasťou vianočných dekorácií a sviečok.
Foto: Unsplash.com/Rens D
Badián sa do Európy dostal približne v 16. storočí z Filipín. Využíva sa na ochutenie sladkého pečiva, džemov, lekvárov a kompótov. V orientálnej kuchyni má svoje miesto pri príprave bravčového mäsa, kačaciny, rýb a sladkokyslých omáčok. Sušené kvety sa používajú v aranžérstve pri tvorbe interiérových a exteriérových dekorácií. Nezanedbateľné použitie je aj v medicíne vďaka obsahu flavonoidov a polyfenolov, ktoré zodpovedajú za jeho antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Dopyt po badiáne stúpa aj pre kyselinu shikimovú, ktorá má antivírusové účinky, a anetol, ktorý potláča rast patogénnych húb.
Foto:Unsplash.com/Jocelyn Morales
Chuť a vôňu vanilky miluje azda každý. Jej domovom je Mexiko a odtiaľ sa dostala až na Madagaskar. „Extrakt vanilky pomáha prekonávať stres a úzkosť, znižuje hladinu cholesterolu, čím znižuje riziko infarktu, mozgovej mŕtvice a považuje sa za dokonalé afrodiziakum. Vďaka antibakteriálnej povahe zmierňuje prejavy akné a potláčaním chuti do jedla podporuje chudnutie,“ hovorí Jana Dubajová z Dr. Max.
Foto: Unsplash.com/Afif Ramdhasuma
Klinčeky a kardamón
Varené vínko si bez nich nevieme ani predstaviť. Reč je o klinčekoch. Do cukrárskych výrobkov sa pridávajú iba hlavičky, aby sa predišlo horkosti, do mäsa sú vhodnejšie stonky ostrejšej chuti. Okrem príjemnej vône pomáhajú pri nadúvaní a žalúdočných kŕčoch, ovplyvňovaním zadržiavania vody priamo pôsobia proti vzniku obezity. V medicíne sa využívajú najmä v stomatológii – klinčeková silica obsahuje veľa eugenolu s antibakteriálnymi a anestetickými účinkami. Zmierňujú bolesti zubov, zlepšujú zdravie ústnej dutiny a odstraňujú zápach z úst. Prirodzene odpudzujú hmyz, zvyšujú produkciu žalúdočného hlienu, čím chránia vnútornú výstelku žalúdka, dvanástnika a pažeráka pred vznikom vredov.
Foto: Unsplash.com/Karyna Panchenko
Tretím najdrahším korením je kardamón, ktorý pochádza z Indie. Egypťania si žuvaním toboliek čistili zuby, Gréci ho používali pri výrobe parfumov a Indonézania na zdravé trávenie. Silica má citrónovú arómu a chuť je korenisto sladkastá. Dodáva príchuť vianočnému pečivu a marcipánu. „V stredoveku sa kardamónový prášok predával v lekárňach ako liek. Znižuje krvný tlak a reguluje hladinu cholesterolu, pomáha budovať zdravý imunitný systém a v ajurvédskej medicíne je liekom voľby na tráviace problémy. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že by mohol byť nápomocný pri rôznych aspektoch metabolického syndrómu,“ doplňuje farmaceutka.
Ďalšie využitie korenia počas Vianoc:
• Okrem zdravotných benefitov sa vianočné korenie používa pri príprave čaju na spríjemnenie sviatočného obdobia. Dostupné sú rôzne originálne balené zmesi, ako aj množstvo osvedčených receptov na ich domácu prípravu. Do džbániku vložte 3 vrecúška čierneho čaju spolu s 5 klinčekmi a celou škoricou, zalejte 1,5 litrom vriacej vody a pridajte očistený a na kolieska nakrájaný citrón a pomaranč. Potom nalejte šťavu z jedného pomaranča a nechajte lúhovať 5-7 minút. Keď sa všetky chute prepoja, môžete podávať. Ak čaj necháte dlhšie stáť, odstráňte ovocie a koreniny, aby čaj nezhorkol.
• Atmosféru Vianoc podčiarkne aj dekorácia. Sušené bylinky a korenie môžete pripevniť drôtikom alebo špagátom ku základnej konštrukcii vencov a girlánd. Malé zväzky bylín môžu byť prírodnou ozdobou na vianočnom stromčeku. Takisto je možné nimi naplniť malé látkové vrecúška a zavesiť ich v ktorejkoľvek miestnosti.
• Vyskúšajte bylinkové kúpele. Medovkový kúpeľ uvoľňuje napätie a upokojuje. Rozmarínový kúpeľ povzbudzuje krvný obeh a pomáha pri bolesti hlavy, levanduľový upokojuje nervy a podporuje celkovú relaxáciu tela a kúpeľ s dúškou tymiánovou pomáha pri prechladnutí a prospieva psychike.