Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚDZS riešil aj vlani stovky podnetov na zdravotnú starostlivosť

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najviac podaní sa týkalo predovšetkým nespokojnosti s postupom pri liečbe a úmrtia v súvislosti s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou.

Bratislava 7. mája (TASR) - Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) dostal aj vlani stovky podnetov na poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Celkovo ich riešil 2449, vlani dostal 1749 podaní, zvyšné boli nedoriešené prípady z predchádzajúceho roku.

Úrad vlani ukončil 1781 podaní, ako opodstatnené vyhodnotil 175 z nich, 356 prípadov postúpil vecne príslušným orgánom, vyplýva zo správy ÚDZS. Najčastejšie našiel pochybenia v špecializačnom odbore vnútorné lekárstvo (19,55 percenta), chirurgia (9,94 percenta) a všeobecné lekárstvo pre dospelých (8,65 percenta). Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti dostali vlani pre chyby celkovo 120 finančných sankcií vo výške 136.850 eur.

Najviac podaní sa týkalo predovšetkým nespokojnosti s postupom pri liečbe (54,62 percenta) a úmrtia v súvislosti s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou (23,89 percenta).

Každý pacient, ktorý sa domnieva, že mu nebola správne poskytnutá zdravotná starostlivosť, teda ak si myslí, že lekár nepostupoval správne, má výhrady k liečbe, stanoveniu diagnózy, pretrvávajú u neho zdravotné ťažkosti a podobne, má právo obrátiť sa na ÚDZS. Ten v rámci svojej kompetencie prešetruje, či bola starostlivosť poskytnutá správne v zmysle zákona.