Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

Deň archeológie v Etnografickom múzeu priblíži obdobie Keltov

Na snímke budova, v ktorej sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Etnografické múzeum v Martine. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Chýbať nebudú tvorivé dielne, v ktorých si nielen deti môžu vyskúšať prácu s hrnčiarskou hlinou či výrobu papierových modelov obydlí.

Martin 26. októbra (TASR) - Duchovný svet, materiálnu kultúru, ale aj zručnosti a techniky pri výrobe predmetov z obdobia Keltov priblíži v sobotu podujatie Deň archeológie v Etnografickom múzeu v Martine. Program pre návštevníkov pripravili od 11.00 do 17.00 h. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) v Martine Milena Kiripolská.

Život v turčianskom regióne v období Keltov a počiatky osídlenia mesta Martin predstaví archeológ SNM Marek Both na dvoch prednáškach so začiatkom o 11.30 a 14.30 h. "V priestoroch múzea nájdu návštevníci aj výstavu archeologických nálezov z kultúrneho prostredia púchovskej kultúry a okolia mesta Martin od najstaršej doby kamennej až po dobu bronzovú," priblížila Kiripolská.

Súčasťou podujatia budú aj interaktívne ukážky pravekých techník v podaní členov občianskeho združenia Kmeň Fuaráin a hrnčiarske remeslo priblíži Anton Drímaj. "Návštevníci si môžu vyskúšať výrobu živočíšnych vlákien, prácu s hrnčiarskou hlinou, výrobu prírodných minerálnych farieb a štetcov, s ktorými si môžu namaľovať typické keltské symboly," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Chýbať nebudú tvorivé dielne, v ktorých si nielen deti môžu vyskúšať prácu s hrnčiarskou hlinou či výrobu papierových modelov obydlí. "Pre malých bádateľov je pripravené aj archeologické pieskovisko so skrytým pokladom," dodala Kiripolská.