Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 27. november 2024Meniny má Milan
< sekcia Žilinský kraj

Festival Te prindžaras amen – Spoznajme sa pripravili po dvoch rokoch

Na snímke vystúpenie súboru počas 18. ročníka festivalu rómskej hudby, tanca, remeselnej zručnosti a výtvarnej tvorivosti Te prindžaras amen – Spoznajme sa v Múzeu slovenskej dediny v Martine v nedeľu 15. mája 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou podujatia boli i ukážky kováčskej výroby, výroby z dreva, drôtovanie, techniky šitej čipky, premietanie dokumentov, tvorivé dielne pre deti a evanjelické a. v. služby Božie.

Martin 15. mája (TASR) – Rómskej hudbe, tancu, remeselnej zručnosti a výtvarnej tvorivosti patril nedeľný program v Múzeu slovenskej dediny v Martine. V poradí 18. ročník podujatia Te prindžaras amen – Spoznajme sa pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) v Martine – Múzeum kultúry Rómov na Slovensku.

"Mali sme dvojročnú prestávku, preto sme radi, že sme sa opäť mohli stretnúť naživo," skonštatovala pre TASR kurátorka múzea Adriana Daneková.

Návštevníci mohli vidieť vystúpenia súborov Romano jilo (Rómske srdce) zo Zvolena, Romka z Detvy a Terňi voďi (Mladá duša) z Kežmarku, ktoré prezentujú tradičné aspekty kultúry Rómov na Slovensku, inšpirujú sa však hudobným, piesňovým a tanečným folklórom Rómov aj z iných krajín sveta a uplatňujú tieto prvky vo svojich vystúpeniach. "Trojicu vystupujúcich súborov považujeme za to najlepšie v rámci rómskych súborov, čo na Slovensku máme. Romano Jilo vznikol v roku 2006 a stabilne funguje dodnes. Romka pôsobí na scéne už od roku 1987, je tak najstarším, ktorý vystupuje. Terňi voďi zase pôsobí na súkromnej škole v Kežmarku," priblížila Daneková.

Súčasnú modernú produkciu predstavila martinská kapela Gypsy MT band. Súčasťou programu bola i prezentácia prípravy a ukážka vybraných jedál, ktoré sa považujú v prostredí Rómov na Slovensku za tradičné. "Nešlo však o už pomerne známe goja, pretože v prostredí Rómov sa pripravovali a dodnes pripravujú aj iné tradičné jedlá. Rozhodli sme sa pre zemiakové halušky, marikľa a restovanú pečienku," dodala Daneková.