Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Žilinský kraj

Letnú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria cez víkend

Oravská lesná železnica. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi turistické atrakcie Oravy.

Oravská Lesná 9. mája (TASR) - Letnú turistickú sezónu na Oravskej lesnej železnici otvoria v nedeľu 12. mája. Premávať bude historická parná lokomotíva Gontkulák. Informovali o tom z Oravského múzea.

Pre návštevníkov pripravili hudobný program v podaní zoskupenia muzikantov Trombitášov Štefánikovcov, predstavia sa aj Oravanček a sokoliarska skupina Biatec. "Svoje výrobky odprezentujú pozvaní remeselníci a nebudú chýbať ani aktivity pre najmenších návštevníkov. Program bude od 12.30 do 16.00 h," dodali z múzea.

Oravská lesná železnica je jednou z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc na svete. Pôvodne slúžila na zvážanie dreva, dnes patrí medzi turistické atrakcie Oravy. Vlaky odchádzajú na vyhliadkovú jazdu z údolnej stanice Tanečník. Nachádza sa neďaleko obce Oravská Lesná.

Na lesnú železnicu prišlo vlani viac ako 43.000 ľudí, čo je o zhruba 3500 viac ako rok predtým. Najviac turistov bolo zo Slovenska.