Svoju šikovnosť a rýchlosť v strihaní oviec si vyskúšalo celkom osem súťažiacich.
Autor TASR
Liptovská Lúžna 25. júla (TASR) - Nový slovenský rekord padol na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska v strihaní oviec, ktoré sa dnes uskutočnili v areáli pri mliekarni v Liptovskej Lúžnej v okrese Ružomberok. Na 11. ročníku súťaže, ktorú organizuje Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK) v spolupráci so SPDP Lúžňan, prišlo strihačov oviec podporiť okolo 400 ľudí.
Svoju šikovnosť a rýchlosť v strihaní oviec, ako pre TASR ozrejmil predseda ZCHOK Slavomír Reľovský, si vyskúšalo celkom osem súťažiacich. "Na treťom mieste skončil Peter Kučera z Valaskej, na druhom Slavomír Sobek z Bardejova. Prvé miesto obsadil Kristián Jaroš z Poľska, ktorý slovenský rekord zlepšil o deväť sekúnd, čiže oficiálny rýchlostný rekord v strihaní jednej ovce je momentálne 50 sekúnd," doplnil.
Hodnotenie súťaže prebiehalo podľa medzinárodných pravidiel. "Počas strihania si rozhodcovia všímali každý ťah strojčekom a súťažiaci dostávali mínusové body, keď robili podstrižky, keď prechádzali strojčekom po tom istom mieste dvakrát. Tak isto sa hodnotil čas, kvalita strihania na pracovnom mieste. Po ostrihaní rozhodcovia vyhodnocovali aj kvalitu ostrihania oviec a práve kvalita obyčajne rozhoduje o konečnom umiestnení súťažiaceho," priblížil Reľovský.
Cez prestávky prebiehali aj sprievodné podujatia - súťaže v pití žinčice a v jedení bryndze. Atmosféru návštevníkom spríjemňoval chutný ovčí guláš, bryndzové halušky či rôzne iné druhy občerstvenia. Napriek výstrahám meteorológov dážď súťaž podľa Reľovského neprekazil. "Pršať začalo hneď po tom, ako sme vyhodnotili súťaž a odovzdali ceny," dodal.
Svoju šikovnosť a rýchlosť v strihaní oviec, ako pre TASR ozrejmil predseda ZCHOK Slavomír Reľovský, si vyskúšalo celkom osem súťažiacich. "Na treťom mieste skončil Peter Kučera z Valaskej, na druhom Slavomír Sobek z Bardejova. Prvé miesto obsadil Kristián Jaroš z Poľska, ktorý slovenský rekord zlepšil o deväť sekúnd, čiže oficiálny rýchlostný rekord v strihaní jednej ovce je momentálne 50 sekúnd," doplnil.
Hodnotenie súťaže prebiehalo podľa medzinárodných pravidiel. "Počas strihania si rozhodcovia všímali každý ťah strojčekom a súťažiaci dostávali mínusové body, keď robili podstrižky, keď prechádzali strojčekom po tom istom mieste dvakrát. Tak isto sa hodnotil čas, kvalita strihania na pracovnom mieste. Po ostrihaní rozhodcovia vyhodnocovali aj kvalitu ostrihania oviec a práve kvalita obyčajne rozhoduje o konečnom umiestnení súťažiaceho," priblížil Reľovský.
Cez prestávky prebiehali aj sprievodné podujatia - súťaže v pití žinčice a v jedení bryndze. Atmosféru návštevníkom spríjemňoval chutný ovčí guláš, bryndzové halušky či rôzne iné druhy občerstvenia. Napriek výstrahám meteorológov dážď súťaž podľa Reľovského neprekazil. "Pršať začalo hneď po tom, ako sme vyhodnotili súťaž a odovzdali ceny," dodal.