História firmy siaha do obdobia starých a prastarých rodičov, ktorí sa živili salašníctvom – chovom oviec, kráv a s tým spojenou výrobou syra, syrových korbáčikov a sŕdc.
Autor TASR
Zázrivá 21. júla (TASR) – S výrobou pravých zázrivských korbáčikov a rôznych syrových pochutín sa môžu zoznámiť návštevníci salaša Zázrivá priamo pod Malým Rozsutcom v Malej Fatre.
"Je to kombinácie tradičnej kultúry, živej ukážky výroby tradičných zázrivských pochutín, tvrdej práce salašníctva a novopostavenej drevenice so slovenskou kuchyňou a predajom syrových výrobkov vždy z čerstvých surovín," povedal pre TASR Rastislav Volek, majiteľ firmy Syrex, ktorá salaš Zázrivá otvorila v júni 2014.
História firmy podľa neho siaha do obdobia starých a prastarých rodičov, ktorí sa živili salašníctvom – chovom oviec, kráv a s tým spojenou výrobou syra, syrových korbáčikov a sŕdc. "V tradícii pokračovali aj naši rodičia, ktorí založili firmu v roku 1993. Najskôr chovali ovce, kravy a z mlieka vyrábali len korbáčiky. Neskôr syrové vojky, postupne srdiečka a rôzne zvieratká. Predávali ich najskôr pred kostolmi na nedeľných omšiach, dedinských jarmokoch a tržniciach. Postupne sa dostali do niektorých obchodov a hotelov," uviedol Volek.
Doplnil, že v roku 2003 prestali po transformácii na firmu Syrex chovať vlastné ovce a kravy. "Venovali sme sa skôr výrobe, kvalite výroby, modernizácii a predaju výrobkov. Máme zhruba 30 zamestnancov, vyrábame 50 druhov mliečnych výrobkov a máme sieť predajcov po celom Slovensku a Česku. Sme členmi Združenia zázrivských korbáčikárov, kde sme spoločne získali označenie – Značka kvality SK na údené a čerstvé korbáčiky a údené aj čerstvé vojky," dodal Volek.
Na tradičnom salaši oproti novopostavenej drevenici sa podľa neho starajú o ovce bačovia s dlhoročnými skúsenosťami. "Z kvalitného čerstvo nadojeného ovčieho mlieka vyrábajú pravú žinčicu aj syr, ktorý údia priamo na mieste," uzatvoril Volek.
"Je to kombinácie tradičnej kultúry, živej ukážky výroby tradičných zázrivských pochutín, tvrdej práce salašníctva a novopostavenej drevenice so slovenskou kuchyňou a predajom syrových výrobkov vždy z čerstvých surovín," povedal pre TASR Rastislav Volek, majiteľ firmy Syrex, ktorá salaš Zázrivá otvorila v júni 2014.
História firmy podľa neho siaha do obdobia starých a prastarých rodičov, ktorí sa živili salašníctvom – chovom oviec, kráv a s tým spojenou výrobou syra, syrových korbáčikov a sŕdc. "V tradícii pokračovali aj naši rodičia, ktorí založili firmu v roku 1993. Najskôr chovali ovce, kravy a z mlieka vyrábali len korbáčiky. Neskôr syrové vojky, postupne srdiečka a rôzne zvieratká. Predávali ich najskôr pred kostolmi na nedeľných omšiach, dedinských jarmokoch a tržniciach. Postupne sa dostali do niektorých obchodov a hotelov," uviedol Volek.
Doplnil, že v roku 2003 prestali po transformácii na firmu Syrex chovať vlastné ovce a kravy. "Venovali sme sa skôr výrobe, kvalite výroby, modernizácii a predaju výrobkov. Máme zhruba 30 zamestnancov, vyrábame 50 druhov mliečnych výrobkov a máme sieť predajcov po celom Slovensku a Česku. Sme členmi Združenia zázrivských korbáčikárov, kde sme spoločne získali označenie – Značka kvality SK na údené a čerstvé korbáčiky a údené aj čerstvé vojky," dodal Volek.
Na tradičnom salaši oproti novopostavenej drevenici sa podľa neho starajú o ovce bačovia s dlhoročnými skúsenosťami. "Z kvalitného čerstvo nadojeného ovčieho mlieka vyrábajú pravú žinčicu aj syr, ktorý údia priamo na mieste," uzatvoril Volek.