Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Žilinský kraj

Nebezpečenstvo vzniku požiaru vyhlásili v okresoch Žilina a Bytča

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zo zverejnenej vyhlášky vyplýva, že obmedzenia potrvajú až do odvolania.

Žilina 23. júla (TASR) - V okresoch Žilina a Bytča platí od utorka zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiaru. Vyhlásilo ho Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline od 6.00 h. Platí na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme, teda 50 metrov od hranice lesného pozemku.

Zo zverejnenej vyhlášky vyplýva, že obmedzenia potrvajú až do odvolania. V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti. Zakazuje sa najmä fajčiť a používať otvorený plameň, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov či zakladať oheň v priestoroch alebo miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, ale aj na vyhradených ohniskách v lesoch.

Povinnosti v súvislosti s prevenciou proti požiarom majú aj vlastníci, správcovia či užívatelia lesných pozemkov. Tí sú okrem iného povinní zabezpečovať hliadkovaciu činnosť, protipožiarne náradie na určenom mieste a udržiavať existujúce prejazdové cesty v stave umožňujúcom bezproblémový príjazd hasičských jednotiek.