V roku 1992 ju po odchode na dôchodok založil dnes už 88-ročný Jozef Káčer, ktorý je najstarším pracujúcim pekárom na Slovensku.
Autor TASR
,aktualizované Belá 9. apríla (TASR) - Obec Belá v terchovskej doline je známa aj miestnou pekárňou. V roku 1992 ju po odchode na dôchodok založil dnes už 88-ročný Jozef Káčer, ktorý je najstarším pracujúcim pekárom na Slovensku. Pekáreň dnes vedie jeho 32-ročný vnuk Dušan.
"Fungovala perfektne, pokiaľ neprišli veľké obchodné reťazce. Výroba nám začala klesať. Jediná možnosť, ako zachrániť pekáreň, bola, žeby som sa toho chopil ja, ako jediný vnuk, ktorý by v tom dokázal pokračovať. Tak som sa vrátil zo sveta a snažíme sa udržať tradíciu aj pre ďalšie generácie. Ja som z tej mladšej a pretože nie som vyučený pekár, tak sa všetko učím od svojho deda. Som tu štyri roky a dá sa povedať, že každý mesiac sa naučím niečo nové," povedal vnuk najstaršieho slovenského pekára.
Výnimočnosť pekárne je podľa neho v tom, že zdieľa múdrosť starých rodičov. "Receptúra je poctivá, kvásková. Chlebík je poznateľne lepší, trúfnem si povedať, od chlebíka z hypermarketov. Pretože tam nie je žiadna umelina a receptúra sa skladá iba z prírodných surovín. Takže chlebík je hutnejší, má lepšie nutričné hodnoty, je v podstate aj zdravší. Aj keď chlieb asi nie je najzdravšia potravina. Ale je to základná potravina, preto si myslím, že na chlebe by sme nemali šetriť," podotkol Káčer.
Základom produkcie pekárne je chlieb a biele pečivo. "Robíme sladké pečivo ako vianočky, makové a orechové záviny, plnené šatôčky. Sezónne robíme buď mafinky, alebo jablkové koláče. Keď je jeseň a máme jabĺčka, snažíme sa ich zužitkovať. Cez zimu, keď je sezóna vo Vrátnej, tak robíme sladké pečivo pre hotely. Snažíme sa, aby sme vždy priniesli aj niečo nové. Sme malá pekáreň, nedá sa tu robiť všetko. Takže sa to snažíme obmieňať, aby sme vždy mali čo zákazníkom ponúknuť," dodal Káčer.
Zástupca starostu Belej Peter Šugár doplnil, že Jozef Káčer sa naučil pekárske remeslo v mladosti a vykonáva ho už vyše 70 rokov. "Stále si potrpí, aby z jeho výrobne odišiel chlieb bez umelín a ostal verný starej receptúre. Viem, že ľudia cestujú aj cez niekoľko dedín, aby si kúpili práve vianočku, makovník alebo nejaký pekárenský výrobok od pána Káčera. Sám môžem potvrdiť, že chlieb je naozaj pravý a poctivý," uzavrel Šugár.
"Fungovala perfektne, pokiaľ neprišli veľké obchodné reťazce. Výroba nám začala klesať. Jediná možnosť, ako zachrániť pekáreň, bola, žeby som sa toho chopil ja, ako jediný vnuk, ktorý by v tom dokázal pokračovať. Tak som sa vrátil zo sveta a snažíme sa udržať tradíciu aj pre ďalšie generácie. Ja som z tej mladšej a pretože nie som vyučený pekár, tak sa všetko učím od svojho deda. Som tu štyri roky a dá sa povedať, že každý mesiac sa naučím niečo nové," povedal vnuk najstaršieho slovenského pekára.
Výnimočnosť pekárne je podľa neho v tom, že zdieľa múdrosť starých rodičov. "Receptúra je poctivá, kvásková. Chlebík je poznateľne lepší, trúfnem si povedať, od chlebíka z hypermarketov. Pretože tam nie je žiadna umelina a receptúra sa skladá iba z prírodných surovín. Takže chlebík je hutnejší, má lepšie nutričné hodnoty, je v podstate aj zdravší. Aj keď chlieb asi nie je najzdravšia potravina. Ale je to základná potravina, preto si myslím, že na chlebe by sme nemali šetriť," podotkol Káčer.
Základom produkcie pekárne je chlieb a biele pečivo. "Robíme sladké pečivo ako vianočky, makové a orechové záviny, plnené šatôčky. Sezónne robíme buď mafinky, alebo jablkové koláče. Keď je jeseň a máme jabĺčka, snažíme sa ich zužitkovať. Cez zimu, keď je sezóna vo Vrátnej, tak robíme sladké pečivo pre hotely. Snažíme sa, aby sme vždy priniesli aj niečo nové. Sme malá pekáreň, nedá sa tu robiť všetko. Takže sa to snažíme obmieňať, aby sme vždy mali čo zákazníkom ponúknuť," dodal Káčer.
Zástupca starostu Belej Peter Šugár doplnil, že Jozef Káčer sa naučil pekárske remeslo v mladosti a vykonáva ho už vyše 70 rokov. "Stále si potrpí, aby z jeho výrobne odišiel chlieb bez umelín a ostal verný starej receptúre. Viem, že ľudia cestujú aj cez niekoľko dedín, aby si kúpili práve vianočku, makovník alebo nejaký pekárenský výrobok od pána Káčera. Sám môžem potvrdiť, že chlieb je naozaj pravý a poctivý," uzavrel Šugár.