Súčasťou podujatia bolo kulinárske stretnutie Tradičné a starosvetské jedlá v Zázrivej, na ktorom varili desať jedál.
Autor TASR
Zázrivá 22. októbra (TASR) - Pastiersku a salašnícku sezónu ukončili v nedeľu v Zázrivej rozsadom, v zázrivskom nárečí rôsacom, ktorý je sťahovaním a návratom salaša z letnej paše do dediny.
Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára bolo podujatie obce Zázrivá zamerané na zachovávanie tradícií spojených s dedičstvom valaskej kolonizácie a kultúry. "Bačovia, ovčiari a nadšenci tradičného ovčiarstva a salašníctva zo Zázrivej a z mikroregiónu Terchovská dolina predviedli v spolupráci s folklórnou skupinou Kýčera sťahovanie salaša a zvyky, ktoré s tým boli spájané," povedal Madigár.
"Bača s valachmi si brali zo salaša všetku výbavu, takisto zatvárali koliby. Uhasili oheň, ktorý musel horieť od prvého rediku - prvého dňa na salaši. Zobrali všetky pomôcky, nástroje, výrobky. No a v dedine sa účtovali, či už so salašným spolkom alebo s gazdami. Teda rozdeľovali naspäť ovce. Tak, ako sa na jar miešajú a vyháňajú do spoločného stáda, tak sa na jeseň opäť rozdeľovali na zimný chov ku gazdom," vysvetlil koordinátor projektu Trasa valašskej kultúry.
Doplnil, že súčasťou podujatia bolo kulinárske stretnutie Tradičné a starosvetské jedlá v Zázrivej, na ktorom varili desať jedál. "Medzi tradičnejšími nechýbali halušky, či už kapustové, alebo bryndzové. Z menej tradičných sa uvarila napríklad kulaša, zamrvanka, sekanka alebo glgany. Snažili sme sa priblížiť starú gastronómiu a trochu inšpirovať ľudí, ktorí tieto recepty nepoznajú. V budúcnosti to možno bude aj inšpiráciou pre miestne reštaurácie. Mnohé z týchto jedál sú veľmi chutné, aj keď špecifické a možno, že dnes nezodpovedajú úplne modernej gastronómii. Ale je to naše kultúrne dedičstvo, takže sa ho snažíme uchovávať," dodal Madigár.
Podľa koordinátora projektu Trasa valašskej kultúry Petra Madigára bolo podujatie obce Zázrivá zamerané na zachovávanie tradícií spojených s dedičstvom valaskej kolonizácie a kultúry. "Bačovia, ovčiari a nadšenci tradičného ovčiarstva a salašníctva zo Zázrivej a z mikroregiónu Terchovská dolina predviedli v spolupráci s folklórnou skupinou Kýčera sťahovanie salaša a zvyky, ktoré s tým boli spájané," povedal Madigár.
"Bača s valachmi si brali zo salaša všetku výbavu, takisto zatvárali koliby. Uhasili oheň, ktorý musel horieť od prvého rediku - prvého dňa na salaši. Zobrali všetky pomôcky, nástroje, výrobky. No a v dedine sa účtovali, či už so salašným spolkom alebo s gazdami. Teda rozdeľovali naspäť ovce. Tak, ako sa na jar miešajú a vyháňajú do spoločného stáda, tak sa na jeseň opäť rozdeľovali na zimný chov ku gazdom," vysvetlil koordinátor projektu Trasa valašskej kultúry.
Doplnil, že súčasťou podujatia bolo kulinárske stretnutie Tradičné a starosvetské jedlá v Zázrivej, na ktorom varili desať jedál. "Medzi tradičnejšími nechýbali halušky, či už kapustové, alebo bryndzové. Z menej tradičných sa uvarila napríklad kulaša, zamrvanka, sekanka alebo glgany. Snažili sme sa priblížiť starú gastronómiu a trochu inšpirovať ľudí, ktorí tieto recepty nepoznajú. V budúcnosti to možno bude aj inšpiráciou pre miestne reštaurácie. Mnohé z týchto jedál sú veľmi chutné, aj keď špecifické a možno, že dnes nezodpovedajú úplne modernej gastronómii. Ale je to naše kultúrne dedičstvo, takže sa ho snažíme uchovávať," dodal Madigár.