Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

Tabuľka pri pamätnom strome pripomína 80. výročie vypálenia Vlkolínca

Na archívnej snímke drevené domy v podhorskej osade Vlkolínec, miestnej časti okresného mesta Ružomberok, ktorá je od roku 1993 zapísaná do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Višňu ako pamätný strom vysadili vo Vlkolínci v roku 2009 a nová tabuľka približuje udalosti z októbra 1944.

Ružomberok 26. októbra (TASR) - V ružomberskej mestskej časti Vlkolínec v sobotu na spomienkovej akcii odhalili tabuľku pripomínajúcu vypálenie časti obce spred 80 rokov. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík, odhalenie tabuľky pri pamätnom strome vypálených obcí je zavŕšením série podujatí pripravených k 80. výročiu Slovenského národného povstania (SNP) v Ružomberku.

Višňu ako pamätný strom vysadili vo Vlkolínci v roku 2009 a nová tabuľka približuje udalosti z októbra 1944. "Mínometná jednotka SS-práporu Schäfer zo Sidorova priamou paľbou zapálila vo Vlkolínci 23 drevených domov s hospodárskymi budovami, ktoré zhoreli do základov, a ďalších 17 domov rozstrieľala," priblížil Miškovčík.

Doplnil, že o život vtedy prišlo sedem obyvateľov - šesť mužov a jedna žena. Ich mená už niekoľko rokov pripomína pamätná tabuľa nainštalovaná na dome č. 9007. "O živé stvárnenie historických udalostí sa počas spomienkovej akcie postaral Klub vojenskej histórie Ostrô a o odborný výklad historik Karol Dzuriak," doplnil hovorca mesta. Pripomenul, že v Dome UNESCO je aktuálne sprístupnená tematická výstava k 80. výročiu SNP.