Na jar podľa Kickovej rastie v prírode veľké množstvo druhov rastlín, ktoré sa dajú konzumovať. Sú to napríklad kvety prvosienky, agátu, hluchavky alebo ďateliny či vňať a mladé listy žerušnice.
Autor TASR
Žilina 9. apríla (TASR) - Jedlé divorastúce bylinky predstavia verejnosti v utorok na prednáške v Budatínskom hrade v Žiline. Povedie ju botanička Květa Kicková. TASR o tom informovala hovorkyňa Považského múzea Magdaléna Lacková. Pripravené budú aj tipy na zdravé a nenáročné recepty.
"Využitie divorastúcich rastlín v našom jedálničku zabezpečuje rozmanitosť v stravovaní a zlepšuje trávenie, a to vďaka pozitívnej stimulácii ľudskej bakterioflóry. Predstavujú hodnotný zdroj živín, minerálnych látok a nepreberného množstva biologicky aktívnych látok s liečivými účinkami," uviedla Kicková.
Na jar podľa Kickovej rastie v prírode veľké množstvo druhov rastlín, ktoré sa dajú konzumovať. Sú to napríklad kvety prvosienky, agátu, hluchavky alebo ďateliny, vňať a mladé listy žerušnice, kostihoja, chmeľu, blyskáča, kozonohy alebo korene, podzemky a hľuzy. K dispozícii sú aj plody viac či menej známych druhov rastlín. "Zber niektorých z nich je sezónne podmienený, najväčší výber je na jar," priblížila.
Prednáška sa uskutoční o 17.00 h v priestoroch hradu.
"Využitie divorastúcich rastlín v našom jedálničku zabezpečuje rozmanitosť v stravovaní a zlepšuje trávenie, a to vďaka pozitívnej stimulácii ľudskej bakterioflóry. Predstavujú hodnotný zdroj živín, minerálnych látok a nepreberného množstva biologicky aktívnych látok s liečivými účinkami," uviedla Kicková.
Na jar podľa Kickovej rastie v prírode veľké množstvo druhov rastlín, ktoré sa dajú konzumovať. Sú to napríklad kvety prvosienky, agátu, hluchavky alebo ďateliny, vňať a mladé listy žerušnice, kostihoja, chmeľu, blyskáča, kozonohy alebo korene, podzemky a hľuzy. K dispozícii sú aj plody viac či menej známych druhov rastlín. "Zber niektorých z nich je sezónne podmienený, najväčší výber je na jar," priblížila.
Prednáška sa uskutoční o 17.00 h v priestoroch hradu.