Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Žilinský kraj

V Bytči sa chodníková novela najvýraznejšie dotkne áut pred domami

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Mesto sa podľa primátora Miroslava Minárčika v súvislosti s chodníkovou novelou zatiaľ spolieha na intenzívnu informačnú kampaň cez sociálne siete a web mesta.

Bytča 20. septembra (TASR) - V Bytči sa takzvaná chodníková novela najvýraznejšie dotkne majiteľov vozidiel, ktorí parkujú na chodníku pred rodinnými domami. Podľa hovorkyne mesta Adriany Brziakovej ide zhruba o štyri až päť pomerne úzkych ulíc a majitelia vozidiel by mali vytvoriť priestor na parkovanie na svojich pozemkoch.

Doplnila, že koncepciu plošného parkovania na území mesta rieši nedávno vypracovaná štúdia. "Z nej vyplýva, že v meste sa nachádzajú lokality nadmerne preplnené parkujúcimi vozidlami a, naopak, existujú lokality s veľmi nízkou obsadenosťou statického parkovania - menej ako 30 percent. Medzi nadmerne vypäté lokality patrí Námestie SR a miesta s občianskou vybavenosťou - školy, úrady, firmy a zdravotnícke zariadenia," priblížila.

Pripomenula, že reguláciu statickej dopravy v centre mesto zaviedlo ešte pred schválením zmeny zákona o cestnej premávke. "Tá obmedzila nelegálne parkovanie a jej súčasťou bolo vodorovné značenie, ktoré umožnilo v posledných rokoch vytvoriť zhruba 60 nových parkovacích miest v centre," uviedla.

"V súvislosti s takzvanou chodníkovou novelou zatiaľ neplánujeme zmenu organizácie dopravy. V blízkom centre sa nachádzajú dve frekventované jednosmerné ulice s dostatočnými šírkovými parametrami na parkovanie, ktoré vedia odľahčiť parkovanie v centre a na chodníkoch," vysvetlil Miroslav Jurgoš, poverený zastupovaním náčelníka Mestskej polície v Bytči.

Mesto sa podľa primátora Miroslava Minárčika v súvislosti s chodníkovou novelou zatiaľ spolieha na intenzívnu informačnú kampaň cez sociálne siete a web mesta. "V najdotknutejších lokalitách budeme dávať upozornenia aj za stierače vozidiel. Osvetu o nesprávnom státí na chodníkoch šíri aj mestská polícia, ktorá 'chodníkové parkovanie' monitoruje," dodal.