Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

V martinskej Aleji národných dejateľov pribudne busta L. Novomeského

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Slávnostnému aktu predchádzal seminár o živote a diele Novomeského.

Martin 25. októbra (TASR) - V Aleji národných dejateľov pred sídelnou budovou Matice slovenskej (MS) v Martine v piatok slávnostne odhalia bustu Ladislava Novomeského. MS si takýmto spôsobom pripomína 120. výročie narodenia básnika a politika. TASR o tom informovala hovorkyňa MS Laura Hancová.

Slávnostnému aktu predchádzal seminár o živote a diele Novomeského. Venovaná mu bude aj sobotňajšia vedecká konferencia v priestoroch historickej budovy Slovenskej národnej rady v Bratislave, kde si prítomní účastníci pripomenú pri príležitosti 120. výročia narodenia aj život a dielo diplomata, publicistu a prozaika Ivana Horvátha.

"V rámci vedeckej konferencie budú prezentované výskumy a štúdie, ktoré sa zaoberajú životom a dielom oboch osobností, s cieľom poskytnúť verejnosti hlbší pohľad na ich prínos. Dodatočným výstupom z projektu bude vydanie zborníka, ktorý bude obsahovať zozbierané vedecké a odborné state z konferencie tak, aby sa uchovávali a boli k dispozícii pre budúce generácie," uviedla Hancová.

Novomeský sa narodil 27. decembra 1904 v Budapešti. Po vzniku ČSR sa rodina presťahovala do Senice. Po druhej svetovej vojne pôsobil ako politik v oblasti osvety a kultúry. Bol iniciátorom založenia Slovenskej národnej galérie a tiež jednou z vedúcich osobností pri formovaní politických cieľov v príprave SNP. Po oslobodení zastával viacero významných funkcií - bol podpredsedom SNR, povereníkom pre školstvo a osvetu, stál na čele Matice slovenskej a Spolku slovenských spisovateľov.

V roku 1950 bol Novomeský pozbavený všetkých funkcií, vo februári 1951 uväznený a v roku 1954 vo vykonštruovanom procese nezákonne odsúdený na desať rokov väzenia. V roku 1955 ho podmienečne prepustili a o osem rokov neskôr rehabilitovali. Zomrel 4. septembra 1976 v Bratislave vo veku 71 rokov.