Súčasťou poďakovania za úrodu bolo ocenenie najlepších pestovateľov, chovateľov a služby Božie v miestnom kostole.
Autor TASR
Pribylina 29. septembra (TASR) – Zvuky ľudových nástrojov, spev, tanec i rozmanité vône sa v nedeľu niesli areálom Múzea liptovskej dediny v Pribyline. Poďakovať za tohtoročnú úrodu prišli nielen miestni pestovatelia, chovatelia, folkloristi či remeselníci, ale tiež množstvo návštevníkov. Tých zaujala najmä ukážka mútenia masla.
Podľa vedúcej Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku Martiny Mäsiarovej sa podujatie každoročne teší obľube u návštevníkov. Zároveň je posledným v sezóne. „Ako každý hospodár, pre ktorého je vrcholom jeho práce zber úrody, aj my svoje podujatia zakončujeme poďakovaním. Ďakujeme nielen za úrodu, plody a všetky dary, ale tiež za našich návštevníkov,“ uviedla pre TASR.
Nedeľňajší program sprevádzalo hovorené slovo, ale aj tanec a ľudové piesne. „Privítali sme remeselníkov, ktorí sa prezentovali svojimi prácami. Pripravili sme tiež ukážky strúhania a tlačenia kapusty. S veľkým záujmom sa návštevníci zapojili aj do mútenia masla. Mnohí si tak zaspomínali na svoje detstvo,“ načrtla Mäsiarová.
Súčasťou poďakovania za úrodu bolo ocenenie najlepších pestovateľov, chovateľov a služby Božie v miestnom kostole. „Ľudia môžu nielen vidieť viac folklóru alebo sa niečo zaujímavé dozvedieť, ale nechýba ani ochutnávka tradičných jedál. Túto nedeľu sme sa zamerali na prípravu a ukážku jedál z hrachu,“ dodala vedúca múzea.
Pribylinský skanzen je otvorený celoročne. V najbližšom období sa podľa Mäsiarovej zamerajú na prípravu vzdelávacích aktivít a tvorivých dielní pre školy. Záver roka oslávia vianočnými aktivitami pre návštevníkov.
Podľa vedúcej Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku Martiny Mäsiarovej sa podujatie každoročne teší obľube u návštevníkov. Zároveň je posledným v sezóne. „Ako každý hospodár, pre ktorého je vrcholom jeho práce zber úrody, aj my svoje podujatia zakončujeme poďakovaním. Ďakujeme nielen za úrodu, plody a všetky dary, ale tiež za našich návštevníkov,“ uviedla pre TASR.
Nedeľňajší program sprevádzalo hovorené slovo, ale aj tanec a ľudové piesne. „Privítali sme remeselníkov, ktorí sa prezentovali svojimi prácami. Pripravili sme tiež ukážky strúhania a tlačenia kapusty. S veľkým záujmom sa návštevníci zapojili aj do mútenia masla. Mnohí si tak zaspomínali na svoje detstvo,“ načrtla Mäsiarová.
Súčasťou poďakovania za úrodu bolo ocenenie najlepších pestovateľov, chovateľov a služby Božie v miestnom kostole. „Ľudia môžu nielen vidieť viac folklóru alebo sa niečo zaujímavé dozvedieť, ale nechýba ani ochutnávka tradičných jedál. Túto nedeľu sme sa zamerali na prípravu a ukážku jedál z hrachu,“ dodala vedúca múzea.
Pribylinský skanzen je otvorený celoročne. V najbližšom období sa podľa Mäsiarovej zamerajú na prípravu vzdelávacích aktivít a tvorivých dielní pre školy. Záver roka oslávia vianočnými aktivitami pre návštevníkov.