Akciu organizuje Žilinský samosprávny kraj, Liptovské múzeum v Ružomberku, Poľnohospodárske družstvo Ludrová, Občianske združenie Vlkolínec a Slovenský zväz záhradkárov Ružomberok.
Autor TASR
Ružomberok 6. októbra (TASR) - Ukážka výroby a prípravy bryndze, varenie a ochutnávka špecialít z dolného Liptova, množstvo zaujímavých súťaží či vystúpenia folklórnych súborov. To všetko pripravil piaty ročník podujatia s názvom Poďakovanie za úrodu vo Vlkolínci, ktoré sa uskutoční v nedeľu 8. októbra. Akciu organizuje Žilinský samosprávny kraj, Liptovské múzeum v Ružomberku, Poľnohospodárske družstvo Ludrová, Občianske združenie Vlkolínec a Slovenský zväz záhradkárov Ružomberok. TASR o tom informoval historik Liptovského múzea v Ružomberku Karol Dzuriak.
„Je to podujatie, ktoré pripravujeme už niekoľko rokov, zamerané na poďakovanie za úrodu našej zeme. Obsahuje veľké množstvo atraktívnych ukážok tradičných pochutín alebo technológií prípravy potravín,“ vysvetlil Dzuriak. Tento rok budú môcť účastníci vidieť tradičnú výrobu masla, rezanie a tlačenie kapusty či ochutnať tradičné pagáčiky a jedlo starých mám, tzv. smetisko. Ako ďalej uvádza historik, súčasťou akcie bude aj výstava zemiakov, ovocných plodov a malej poľnohospodárskej techniky.
Podujatie prinesie účastníkom možnosť zapojiť sa do množstva zaujímavých súťaží. „Pripravená je humorne ladená súťaž pre silákov s názvom Ako sa zbožie Vlkolíncom kotúľalo. Tento rok by sme chceli okrem mužskej kategórie vytvoriť aj ženskú,“ ozrejmil Dzuriak. Okrem toho sa bude súťažiť aj o najlepšiu domácu bryndzu či najkrajšie jablko, hrušku, slivku a kolekciu zeleniny. Prichystaná je aj prednáška na tému Prečo máme drahé maslo a ukážka štiepenia a strihania stromčekov. „Nakoľko je program zameraný skôr folklórne, na podujatie príde zahrať napríklad Folklórny súbor Važec alebo heligonkárka a speváčka Vlasta Mudríková,“ uzavrel.
„Je to podujatie, ktoré pripravujeme už niekoľko rokov, zamerané na poďakovanie za úrodu našej zeme. Obsahuje veľké množstvo atraktívnych ukážok tradičných pochutín alebo technológií prípravy potravín,“ vysvetlil Dzuriak. Tento rok budú môcť účastníci vidieť tradičnú výrobu masla, rezanie a tlačenie kapusty či ochutnať tradičné pagáčiky a jedlo starých mám, tzv. smetisko. Ako ďalej uvádza historik, súčasťou akcie bude aj výstava zemiakov, ovocných plodov a malej poľnohospodárskej techniky.
Podujatie prinesie účastníkom možnosť zapojiť sa do množstva zaujímavých súťaží. „Pripravená je humorne ladená súťaž pre silákov s názvom Ako sa zbožie Vlkolíncom kotúľalo. Tento rok by sme chceli okrem mužskej kategórie vytvoriť aj ženskú,“ ozrejmil Dzuriak. Okrem toho sa bude súťažiť aj o najlepšiu domácu bryndzu či najkrajšie jablko, hrušku, slivku a kolekciu zeleniny. Prichystaná je aj prednáška na tému Prečo máme drahé maslo a ukážka štiepenia a strihania stromčekov. „Nakoľko je program zameraný skôr folklórne, na podujatie príde zahrať napríklad Folklórny súbor Važec alebo heligonkárka a speváčka Vlasta Mudríková,“ uzavrel.