Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská nemocnica si pripomenula 110 rokov od svojho založenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Žilinská nemocnica vstúpila do novodobých dejín v roku 1913, keď rakúsko-uhorská vláda udelila súhlas na vybudovanie Uhorskej kráľovskej štátnej očnej nemocnice, ktorej výstavba trvala jeden rok.

Žilina 25. októbra (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Žilina si pripomenula významný historický míľnik. Pri príležitosti 110. výročia založenia novodobej žilinskej nemocnice vznikli publikácia a dokumentárny film, ktoré mapujú jej históriu a súčasnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Žilinská nemocnica vstúpila do novodobých dejín v roku 1913, keď rakúsko-uhorská vláda udelila súhlas na vybudovanie Uhorskej kráľovskej štátnej očnej nemocnice, ktorej výstavba trvala jeden rok. Otvorená bola v roku 1914. "Počas 110 rokov budovali silné základy našej inštitúcie tisíce zamestnancov, rozvíjali odbornosti a na každom oddelení zanechali hlboké stopy. Je pre mňa cťou pomáhať pacientom s perfektnými odborníkmi, spoločne rozvíjať medicínu, vzdelávať ďalšie generácie a posúvať nemocnicu neustále vpred," povedal riaditeľ FNsP Žilina Juraj Kacian.

Vo FNsP Žilina pracuje v súčasnosti viac ako 2200 zdravotníckych a nezdravotníckych zamestnancov, ktorí vďaka odbornosti a nasadeniu môžu písať ďalšie kapitoly zdravotníckeho zariadenia. "Nemocnica v Žiline si počas svojej existencie prešla krásnymi i náročnými obdobiami, avšak práve ľudia, ktorí sú jej súčasťou, ma utvrdzujú v tom, že táto inštitúcia má srdce na správnom mieste," doplnil Kacian.

Pri príležitosti významného výročia nemocnice vznikla knižná publikácia, ktorej autormi sú historik Peter Štanský a primár oddelenia chirurgie FNsP Žilina Juraj Váňa. Krstným otcom publikácie sa stal dlhoročný odborník a lekár infektologickej ambulancie vo FNsP Žilina Igor Štúr. Históriu a súčasnosť žilinskej nemocnice mapuje tiež dokumentárny film s názvom Nemocnica Žilina. Premietaný bude aj pre verejnosť, a to 25. novembra na Stanici Žilina-Záriečie.