Ekonomika

Google vyhral odvolanie proti pokute EÚ vo výške 1,49 miliardy eur

TASR, 18. septembra 2024 11:03

V roku 2019 Komisia, ktorá dozerá na hospodársku súťaž, dospela k záveru, že Google zneužil svoju dominanciu, aby zabránil webovým stránkam využívať iných brokerov, než je platforma AdSense.

Muž prechádza okolo kancelárií spoločnosti Google v londýnskej štvrti Kings Cross 10. augusta 2024. Foto: TASR/AP
Luxemburg 18. septembra (TASR) - Spoločnosť Google vyhrala v stredu odvolanie proti pokute vo výške 1,49 miliardy eur, ktorú jej Európska únia (EÚ) udelila pred piatimi rokmi za podnikanie v oblasti online reklamy. TASR o tom informuje na základe správ Reuters, AP a DPA.

Sudcovia v stredu rozhodli, že Európska komisia neposkytla dostatočné dôkazy o tom, že Google svojím produktom AdSense pre vyhľadávanie zneužil dominantné postavenie v oblasti reklamy na internetových vyhľadávačoch.

V roku 2019 Komisia, ktorá dozerá na hospodársku súťaž, dospela k záveru, že Google zneužil svoju dominanciu, aby zabránil webovým stránkam využívať iných brokerov, než je platforma AdSense. Praktiky, ktoré označil za nezákonné, sa diali v rokoch 2006 až 2016. Google sa proti pokute odvolal na Všeobecný súd EÚ.

Pokuta za AdSense, jedna z troch pokút, ktoré stáli Google celkovo 8,25 miliardy eur, bola výsledkom sťažnosti spoločnosti Microsoft v roku 2010.

Druhý najvyšší európsky súd v stredu potvrdil väčšinu posudkov Európskej komisie, ale zrušil rozhodnutie o uložení pokuty.

"Súd potvrdil väčšinu posudkov Komisie, ale zrušil rozhodnutie o uložení pokuty spoločnosti Google vo výške takmer 1,49 miliardy eur najmä z dôvodu, že pri posudzovaní nezohľadnila všetky relevantné okolnosti trvania zmluvných doložiek, ktoré považovala za nekalé," uviedli sudcovia.

Rozhodnutie komisie sa vzťahuje na úzku časť reklamného biznisu Google. Ide o reklamy, ktoré americký technologický gigant predával vedľa výsledkov vyhľadávania Google na webových stránkach tretích strán.

Regulačné úrady zistili, že spoločnosť Google vložila do svojich zmlúv klauzuly o exkluzivite. Tie týmto webovým stránkam zakazovali zobrazovať podobne umiestnené reklamy od konkurencie Google. Podľa Komisie, ktorá je najvyšším protimonopolným orgánom v EÚ, správanie spoločnosti Google viedlo k tomu, že inzerenti a majitelia webových stránok tak mali menší výber. To pravdepodobne viedlo k vyšším cenám, ktoré sa preniesli na spotrebiteľov.

Všeobecný súd však uviedol, že Komisia sa pri posudzovaní týchto doložiek "dopustila chýb". Nepreukázala totiž, že zmluvy s Google odrádzali od inovácií, poškodzovali spotrebiteľov alebo pomohli spoločnosti udržať si a posilniť svoje dominantné postavenie na trhoch s online vyhľadávaním.

Proti rozhodnutiu sa možno odvolať, ale len v právnych otázkach, na najvyšší súd európskeho bloku.


Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 19:59

VÚB pomôže ľuďom po povodniach sumou Sumou 150-tisíc eur
Umožní aj bezplatný odklad splátok.

sk
včera 19:19

Vedúci ekonomický index USA klesol aj v auguste
Kľúčový index hlavných ekonomických ukazovateľov (Leading Economic Index - LEI), ktorý predpovedá vývoj americkej ekonomiky v nasledujúcich šiestich mesiacoch, klesol v auguste o 0,2 %.

sk
včera 18:44

Poľská centrálna banka pokračuje vo zvyšovaní zlatých rezerv
Národná banka Poľska (NBP) oznámila, že v auguste jej zlaté rezervy dosiahli hodnotu 124,8 miliardy zlotých (29,18 miliardy eur). V závere júla to bolo 120,9 miliardy zlotých.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac