Ekonomika

Export švajčiarskych hodiniek vzrástol na historické maximum

TASR, 20. decembra 2022 11:47

Vývoz do Číny síce klesol, výpadok na tomto trhu však vykompenzoval vysoký dopyt Američanov po prémiových výrobkoch.

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP
Bern 20. decembra (TASR) - Export švajčiarskych hodiniek vzrástol minulý mesiac o viac než desatinu, pričom dosiahol najvyššiu hodnotu v histórii meraní. Vývoz do Číny síce klesol, výpadok na tomto trhu však vykompenzoval vysoký dopyt Američanov po prémiových výrobkoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Švajčiarsko vyviezlo v novembri hodinky za rekordných 2,4 miliardy švajčiarskych frankov (2,43 miliardy eur), uviedla v utorok Federácia švajčiarskych výrobcov hodiniek. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 10,9 %.

Za 11 mesiacov tohto roka vzrástol export oproti rovnakému obdobiu roka 2021 o 11,9 % na 22,9 miliardy CHF. Aj za celý rok smeruje export k rekordu.

Výsledky do veľkej miery ovplyvnil zvýšený dopyt v USA po luxusných hodinkách. Práve Američania potiahli dopyt po prémiových hodinkách s cenou nad 3000 CHF, ktorých celkový export vzrástol v novembri o 15,7 %. Vývoz švajčiarskych hodiniek do samotných Spojených štátov zaznamenal rast o 33 %.

Američania tak kompenzovali švajčiarskym výrobcom pokles exportu na čínsky trh, kde dopyt ovplyvnili protipandemické obmedzenia. Dovoz švajčiarskych hodiniek do Číny klesol v novembri o 11,5 %.

Výrazne však vzrástol aj dopyt po najlacnejších produktoch. Export hodiniek s cenou do 200 CHF vzrástol v novembri o 15,6 %. Nedarí sa predaju výrobkov v cene od 200 do 500 CHF, ktorých hodnota predaja klesla o 30 %.

Z jednotlivých trhov sa prudko zvýšil dopyt po švajčiarskych hodinkách v Katare, kde sa obchodníci pred Majstrovstvami sveta vo futbale zásobili prémiovými výrobkami. Ako ukázali údaje federácie výrobcov hodiniek, v novembri sa do Kataru vyviezli hodinky v hodnote 36 miliónov CHF, čo medziročne predstavuje rast o 112 %.

(1 EUR = 0,9884 CHF)


Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 17:42

Nemecká SPD pripravuje daňové úľavy na podporu pracovných miest
Nedeľné noviny Bild am Sonntag ako prvé informovali o plánoch na postupné zvýšenie minimálnej mzdy.

sk
dnes 15:52

Generálny riaditeľ Lufthansy očakáva škrty v letových poriadkoch
Najväčšia európska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair a dcérska spoločnosť Lufthansy Eurowings nedávno zrušili množstvo letov pre vysoké náklady na nemeckých letiskách.

sk
dnes 15:42

Predaj áut v Číne aj v septembri klesol, predaj osobných však vzrástol
Za prvých deväť mesiacov roka vzrástol celkový predaj vozidiel v Číne o 2,4 % na 21,57 milióna kusov, pričom v prípade osobných áut sa zvýšil o 1,9 %.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac