Ekonomika

Google sa pred Európskou komisiou sťažuje na Microsoft

TASR, dnes 15:56

Podľa Google má protisúťažné správanie spoločnosti Microsoft podobu obmedzujúcich licenčných podmienok a diskriminačných cien.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová
Brusel 25. septembra (TASR) - Spoločnosť Google podala na Európsku komisiu (EK) sťažnosť proti softvérovej firme Microsoft, ktorú obvinila z poškodzovania hospodárskej súťaže v oblasti cloudových služieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Internetová spoločnosť tvrdí, že Microsoft, najväčší výrobca softvéru na svete, využíva dominantné postavenie na trhu s cieľom pripútať zákazníkov k svojej cloudovej platforme Azure. Microsoft v poslednom období zaznamenal silný rast záujmu o služby na báze cloudu, zatiaľ čo cloudová divízia spoločnosti Google nenaplnila očakávania analytikov. Pre Alphabet, materský koncern spoločnosti Google, ide o prvú sťažnosť adresovanú Komisii.

Podľa Google má protisúťažné správanie spoločnosti Microsoft podobu obmedzujúcich licenčných podmienok a diskriminačných cien. Tie zdražili a skomplikovali zákazníkom používanie systému Windows Server v cloudových prostrediach, ktoré neposkytuje spoločnosť Microsoft, ako napríklad Google Cloud alebo AWS spoločnosti Amazon, uviedli právni zástupcovia internetovej spoločnosti.

Namiesto toho, aby Microsoft umožnil spravodlivú hospodársku súťaž, využíva svoju trhovú silu v oblasti systému Windows Server na znevýhodňovanie zákazníkov, ktorí sa rozhodnú pre konkurenčných poskytovateľov cloudových služieb, uvádza sa v sťažnosti.






Prečítajte si aj:

19. septembra 2024 16:42

SaS kritizuje stanovisko Súdnej rady SR k správe EK o právnom štáte
Súdna rada SR sa na svojom štvrtkovom zasadnutí jednohlasne uzniesla na tom, že správu EK o právnom štáte považuje za neobjektívnu a neodrážajúcu skutočný stav na Slovensku.

sk
18. septembra 2024 14:55

EK: Maďarsko príde pre nezaplatenie pokuty o časť prostriedkov EÚ
Maďarsko koncom augusta nedodržalo prvý termín na zaplatenie pokuty, čo exekutívu EÚ prinútilo zaslať druhú žiadosť o platbu s termínom do 17. septembra. Aj tú však maďarská vláda odignorovala.

sk
18. septembra 2024 13:39

Holandsko požiadalo EK o trvalú výnimku z migračných pravidiel EÚ
Holandský kráľ Viliam Alexander už v utorok predstavil na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu program vlády premiéra Dicka Schoofa.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 19:19

Arbitráž rozhodla v prospech fúzie U.S. Steel s Nippon Steel
Plánované prevzatie amerických oceliarní čelí v USA silnej opozícii od oznámenia pôvodnej dohody v decembri minulého roka.

sk
dnes 18:50

Rozpočtový deficit Francúzska môže tento rok prekročiť 6 % HDP
Európska komisia (EK) už vedie voči Francúzsku konanie pre nadmerný rozpočtový deficit.

sk
dnes 18:15

Konsolidačný balík zaradili poslanci do programu aktuálnej schôdze
Vláda schválila konsolidačný balík minulý týždeň, zároveň ho navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac