Ekonomika

Export škótskej whisky sa prvom polroku prudko prepadol

TASR, 14. septembra 2024 11:52

USA zostávajú zďaleka najdôležitejším trhom, aj keď americké dovozné clá vo výške 25 % zaťažujú odvetvie.

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič
Edinburgh 14. septembra (TASR) - V dôsledku celosvetovo zložitej hospodárskej situácie a vysokých ciel na najdôležitejšom trhu, v USA, export škótskej whisky prudko klesol. Hodnota vývozu sa v prvom polroku znížila na 2,1 miliardy britských libier (2,49 miliardy eur), čo je o 18 % menej ako v rovnakom období minulého roka, oznámilo vo štvrtok (12. 9.) odvetvové združenie Scotch Whisky Association (SWA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Prvá polovica roka bola pre globálne vývozy náročná, povedal Mark Kent, výkonný riaditeľ SWA. "Nebolo to prekvapujúce vzhľadom na nestabilnú medzinárodnú situáciu, ktorá ovplyvňuje svetové hospodárstvo, a inflačné tlaky, ktoré ovplyvňujú spotrebiteľov na svetových trhoch," dodal.

USA zostávajú zďaleka najdôležitejším trhom, aj keď americké dovozné clá vo výške 25 % zaťažujú odvetvie. Na krajinu pripadla zhruba pätina hodnoty celého vývozu, ktorá v prvom polroku medziročne klesla o 3,5 % na 421,4 milióna GBP.

Dopyt v Indii naopak opäť prudko vzrástol. Hodnota vývozu stúpla približne o 12 % a s ekvivalentom 85 miliónov 0,7-litrových fliaš sa do najľudnatejšej krajiny sveta vyviezlo z pohľadu objemu viac whisky ako do ktorejkoľvek inej časti sveta, a to aj napriek dovoznému clu vo výške 150 %.

Šéf SWA Kent vyzval nového britského premiéra Keira Starmera, aby podporil odvetvie, tak ako sľúbil. "Tieto čísla pripomínajú, že úspech škótskej whisky nemožno považovať za samozrejmosť a je potrebná vládna podpora, aby sa odvetviu pomohlo prekonať krátkodobé výkyvy," povedal.

Združenie konkrétne vyzvalo na zníženie cla na alkohol, ktoré sa minulý rok prudko zvýšilo, ako aj na urýchlené uzavretie dohody o voľnom obchode s Indiou s cieľom znížiť tamojšie dovozné clá.

(1 EUR = 0,8446 GBP)









Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 12:42

Rezort hospodárstva informoval o úspešnom plnení míľnikov plánu obnovy
V rámci plnenia míľnikov plánu obnovy a odolnosti bola taktiež ukončená výroba elektrickej energie z uhlia v elektrárni Nováky a transformácia regiónu hornej Nitry.

sk
dnes 12:37

Rezort práce priebežne plní viaceré ciele a míľniky z plánu obnovy
Rezort práce navrhuje novú koncepciu financovania sociálnych služieb na konzultáciu so zainteresovanými stranami, ako je napríklad Združenie miest a obcí Slovenska.

sk
dnes 12:30

Vláda schválila balík opatrení na konsolidáciu verejných financií
Samotné materiály zatiaľ zverejnené nie sú. O pripomienkach k nim, ktoré môžu pôvodný návrh výrazne upraviť, má po rokovaní vlády informovať minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac